krb

3 tipy pro stěhování krbových kamen 

Když interiér zdobí krbová kamna

Podzimní sychravé dny jsou před námi. Venku často prší, fouká čerstvý vítr a padá mlha. V tyto dny není nic příjemnějšího, než si udělat pohodlí a dívat se do praskajícího ohně v krbových kamnech. Jenže vás čeká stěhování. Co teď? Pokud je váš nový domov vybavený funkčním komínem, kamna jednoduše přestěhujte.

stěhování

Přestěhujte bezpečně ten nejkrásnější doplněk pro podzimní a zimní dny

Krbová kamna lze přestěhovat stejně jako jiné doplňky vaší domácnosti. Jen je důležité vědět, jak na to.

  1. Zjistěte hmotnost – zatímco plechová kamna na dřevo mohou vážit několik desítek kilogramů, kamenná či kachlová kamna jsou o poznání těžší. Zjistěte váhu svých kamen a připravte si vhodné stěhovací pomůcky.
  2. Změřte velikost – záleží na modelu. Některá kamna jsou kompaktní, jiná jsou rozměrná. Přemisťování je spojené s rizikem, že nemusí projít dveřmi. Doplňky ke kamnům, jako je například stojan na dřevo, demontujte a přestěhujte jej zvlášť.

Jaké vybavení je potřeba ke stěhování krbových kamen?

  1. Stěhovací rudlík – je nepostradatelný pro stěhování všech těžkých břemen. Použijte takový, který bez potíží převeze váhu vašich kamen.
  2. Popruhy – v místech, kde není možné použít rudlík, přijdou vhod popruhy.
  3. Stěhovací přikrývky a strečová fólie– ochrání vnější stranu kamen proti mechanickému poškození.
  4. Pracovní rukavice – chrání vaše ruce před úrazy a zároveň zajistí dobrý úchop během manévrování s kamny.
krb

Jak přestěhovat krbová kamna?

Kamna nejdříve připravte – Kamna musí být před stěhováním důkladně vyčištěna od popela a sazí. Můžete jim dopřát důkladnější péči a vyčistit také sklo od sazí. Demontujte části, které lze sundat. Odpojte kouřovod. Kamna zabalte do přikrývek a důkladně omotejte strečovou fólií.

Opatrně přemístěte na rudlík – Kamna naložte za asistence čtyř přátel na rudlík nebo stěhovací kolečka.

Přestěhujte do kamionu – Ve chvíli, kdy jsou kamna bezpečně usazena na kolečkách, postupujte pomalu k vozu. Pokud budete během stěhování používat stěhovací popruhy, pamatujte, že potřebujete statného parťáka naproti sobě. Popruhy mějte ve stejné výšce a dbejte na to, aby se kamna při práci příliš nekývala. To zajistí další osoby, které budou kamna přidržovat. Ať už při stěhování po schodech, nakládání na kamion apod. V kamionu kamna pečlivě připoutejte, aby se během cesty nehýbala.

Instalujte – Na nové adrese přestěhujte kamna na místo určení. Napojte na stávající komín a nechte kominíka udělat revizi. Pak už se můžete těšit na první zapálení ohně.

Stěhování krbových kamen je fyzicky velmi náročné. Proto doporučujeme najmout profesionální stěhováky z Odnesto.cz, kteří mají se stěhováním těžkých břemen bohaté zkušenosti!